Brunarica je hiša, ki svoje stanovalce približa naravi

Naši predniki so se zavedali, da ima les svoj čar in je vsestransko uporaben. Gre za živ, topel, naraven in pristen material, ki govori svojo zgodbo. les v našem domu uravnava vlažnost zraka. Možnosti za razvoj plesni, pljučnih bolezni in bolezni vezanih na vlago so tako zelo majhne.

Brunarica, je tip lesene hiše, ki je po nekaterih podatkih poznana že več kot 2000 let, prvi pa so jo začeli uporabljati Skandinavci. Predstavlja najbolj naraven in ekološki način gradnje in bivanja, ki v sodobnem času  ponovno doživlja svoj preporod. Čeprav jih mnogi smatrajo za zgolj počitniške objekte, montažne brunarice lahko zagotovijo udoben družinski dom za vse leto.

 

 

Izdelava lesene brunarice

 

Hiša iz brun

Gre za gradnjo, pri kateri se s pomočjo utorov in peres lesena bruna natančno nalagajo eno na drugo, na stičiščih sten pa so križno spojena. Lahko so na notranji ali zunanji strani. Bruna standardne lesene brunarice so navadno oglata, po želji pa lahko tudi polokrogla. V notranjosti je hiša lahko obložena z lesenim opažem, mavčnimi ploščami, ima pa lahko tudi naravni ilovnati omet ali gola bruna. Za zunanjo stran so poleg brun na voljo fasadni sistemi in lesene fasade. Les je eden izmed potresno najvarnejših materialov. Zaradi lahke konstrukcije omogoča gradnjo na potresno ogroženih območjih ali na območjih z zmanjšano nosilnostjo tal. Obnese se tudi protipožarno, saj masivni kosi lesa težje zagorijo.

 

Izdelava brunarice

Pri gradnji montažnih brunaric lahko izbiramo med ravnimi, lepljenimi ali masivnimi bruni različnih debelin, ki navadno znašajo od 9 do 25 cm.

Na izdelavo lesene brunarice vpliva mnogo dejavnikov. Pri izgradnji tovrstnih hiš se uporablja izključno les najvišje kvalitete, goste enakomerne rasti, pridobljen iz dreves, ki so rasla najmanj sto let in so bila posekana v najprimernejšem časovnem obdobju (v zimskem času, ko je v lesu najmanjša količina vode). Ves les je takoj po predelavi ustrezno impregniran. Z njegovo pravilno pripravo in strokovno obdelavo imajo lesene brunarice izredno dolgo življenjsko dobo, ki lahko znaša tudi nad 100 let. Gradnja iz brun slovenske smreke je ekološko neoporečna, omogoča pa tudi visok odstotek reciklaže vgrajenih materialov. Kot dober akumulator toplote, se les pri nizkih temperaturah ne ohladi toliko, kot drugi gradbeni materiali in toploto oddaja nazaj v hladnejši prostor. Občutek udobja je dosežen že pri 18 °C, posledično pa se porabi manj energije za ogrevanje, kot pri klasični gradnji.

Postavitev lesene brunarice) je smiselna rešitev za vse tiste, ki iščejo načine za bolj zdravo in okolju prijazno bivanje, zlasti primerna za osebe, ki jih mučijo bolezni dihal ipd. Njena izdelava je v primerjavi z zidanimi hišami precej hitrejša ter obenem cenovno ugodna. Lesene hiše so glede na same stroške gradnje sicer primerljive z zidanimi, vendar pa v večini primerov zmanjšajo porabo energije, zato so na dolgi rok vsekakor cenejša opcija. Izbiramo lahko med različnimi vrstami lesa (smreka, macesen, bor itn.), od naših preferenc pa je odvisen tudi slog gradnje.

 

Hiša iz brunIzdelava hiše iz brun

 

V podjetju Loghouse nudimo postavitev brunarice do različnih stopenj. Najosnovnejša je t. i. faza konstrukcije, ki zajema samo postavitev objekta, skupaj z vgradnjo oken in vhodnih vrat, ne vključuje pa izolacije, ki jo izvedemo v okviru t. i. faze standard. Obseg gradnje je tako v celoti stvar dogovora. Vsem tistim, ki želijo brunarico, pripravljeno na vselitev, pa ponujamo tudi možnost »na ključ«. Povprečen čas izgradnje tovrstne hiše je pol leta.

 

Bivalna brunarica

Priznano slovensko podjetje Loghouse izdeluje kakovostne bivalne brunarice iz najboljšega slovenskega lesa, ki se lahko uporabljajo tako za stalno bivanje, kot vikend hiše. Temu primerno lahko prilagodimo tudi njihovo velikost.

Tovrstne brunarice so odlična alternativa za vse, ki si želijo bivati v objektu iz naravnega, ekološkega  materiala, ki se odlično poda v tradicionalno slovensko okolje. Na voljo so že izdelani modeli za katere se je izkazalo, da so dobro zasnovani in so posledično zelo priljubljeni. Podjetje nam po želji izdela tudi popolnoma unikatno brunarico, ki bo v celoti ustrezala našim potrebam in željam. Brunarice ki jih izdelujejo, bodo pod pogojem osnovne oskrb, svojo funkcionalnost in estetiko obdržale dolga časovna obdobja.

 

Izolacija brunarice

Gradnja iz lesenih materialov je v nasprotju s klasičnimi gradnjami iz betonskih konstrukcij praviloma energijsko varčna. Hiše na katere navadno naletimo na podeželju so lahko ali iz debelejših brun, pogosto grajene brez dodatnega izolacijskega sloja, ali iz tanjših večplastnih, s praviloma dodano toplotno izolacijo. Neizolirana bruna sčasoma lahko pokažejo svojo temno plat, ki se izrazi s temnenjem in pokanjem ter začnejo prepuščati hladen zrak. Po 20 in več letih je priporočljivo brunarice dodatno izolirati, s čimer ohranimo njihovo energijsko učinkovitost.

Tla brunarice zaščitimo z izolacijskimi materiali, ki ščitijo pred zvočnimi in vodnimi preboji. Katere materiale in koliko slojev izolacije bo potrebno namestiti, je odvisno od lege hiše, materiala njene izgradnje in morebitnih podtalnih prostorov (klet). Kadar se lotimo izolacije na starogradnji moramo najprej s tal, vse do betonskega elementa, odstraniti vse stare materiale. Betonski element v pritličju, je namreč najpogosteje glavni povzročitelj nabiranja vlage v brunih in lahko sčasoma povzroči velike težave. V takem primeru se je potrebno lotiti učinkovite hidroizolacijske zaščite.