Na kaj moramo biti pozorni, ko se odločimo za naročilo vrtne hišice?

Večina vrtov se lahko pohvali tudi z vrtno hišico oz. lopo, kamor navadno spravljamo orodje in druge pripomočke, ki jih potrebujemo za urejanje vrta in okolice hiše. Težava nastane, ko vrtna hišica postane neke vrste skladišče, saj pričnemo tja odlagati tudi vse ostale stvari, ki tja prav zares ne sodijo, vendar jih hkrati nimamo prostora pospraviti drugam. Vse to v vrtni uti ustvari kaos in ko potrebujemo kos orodja, ga ne najdemo ali pa moramo premetati celotno lopo, samo da pridemo do želene motike, grabelj ali lopate.

 

Ob naročilu vrtne lope vsi najprej pomislimo na materiale, iz katerega bo le-ta izdelana. Skrbno moramo izbrati les, barve ter premaze, ki bodo na hiški uporabljeni. Pred samo izdelavo ali naročilom vrtne hiške pa velja tehtno razmisliti tudi o tem, kaj vse bomo v hišici shranjevali, saj je ta informacija pomembna za popoln izkoristek prostora v vrni hišici. Pri tem je zmeraj bolje računati na več, kot na manj, saj se nam na koncu navadno zgodi, da v hišici končajo tudi stvari, za katere nismo na začetku niti slučajno računali, da jih bomo v njej shranjevali.

 

Nakup vrtne hišice

 

Dodatna oprema vrtne hišice je izjemno koristna

Poleg samega izkoristka prostora moramo razmisliti tudi o ”dodatni opremi” vrtne hišice. Dodatna oprema vrtne lope je prav tako pomembna kot njena velikost, saj nam tudi zelo velika vrtna hiška ne bo koristila, če ne bomo imeli na primer elektrike, da bi prižgali luč ali priklopili kosilnico ali vode, s katero bi zalil vrt. Moderne vrtne hišice ponujajo veliko dodatne opreme. Med najbolj priljubljene spadajo police, ki jim je smiselno dodati delovni pult. Kombinacija teh dveh elementov omogoča pregledno shranjevanje vašega orodja poleg tega pa delovni pult omogoča tudi, kakšna hitra popravila. Če se odločimo za namestitev omar, je smiselno, da le-te opremimo tudi s predali ter tako poskrbimo za boljšo organizacijo prostora v lopi.

 

Če bomo v vrtno hiško shranjevali tudi pridelke, je smiselno, da se odločimo tudi za toplotno izolacijo vrtne lope ter tako dosežemo, da nam zelenjava in sadje pozimi ne bo pomrznilo. Vsekakor pa med najuporabnejšo dodatno opremo vrtne hišice sodi električna napeljava. Električna napeljava nam omogoča osvetlitev hiške, ki pride prav v zimskih mesecih, ko je hitro tema. Poleg osvetlitve je dodatna prednost električna vtičnica, saj dan danes veliko naprav za obdelovanje vrta in okolice hiše deluje na elektriko posledično pa moramo kabel velikokrat »vleči« iz hiše, vmes dodati še kakšen podaljšek, na koncu pa se na sredi travnika vse skupaj iztakne. Z vtičnico v vrtni hiški, je stvar veliko preprostejša, saj dobimo dodatno vtičnico, ki jo imamo zmeraj na dosegu roke.

 

Ob naročilu vrtne hišice moramo pomisliti tudi na varnost

Pri naročilu vrtne lope nikakor ne smemo pozabiti na varnost. Res je, da vrtno hiško večinoma le zaklenemo, vendar se ljudje pri nakupu vrtne hišice vse pogosteje odločajo za namestitev alarmne naprave, ki v vrtni lopi zagotavlja dodatno varnost. Seveda je odvisno, kaj v njej shranjujemo, a veliko ljudi ima v lopi shranjene kosilnice, in drago vrtno orodje, pa tudi kolesa in nekatere športne pripomočke, ki so zelo mamljivi za obisk tatov.

 

Ureditev okolice vrtne hiške iz lesa

 

Kako se po postavljeni lopi lotiti ureditve okolice hiše?

Vidimo torej, da moramo ob nakupu ali naročilu vrtne hišice dobro načrtovati ter predvidevati kaj vse bomo v lopo spravili, poleg tega pa moramo pomisliti tudi na varnost vrtne lope. Ob postavitvi vrtne lope pa se moramo lotiti tudi urejanja okolice. Pri ureditvi okolice hiše upoštevamo lastne potrebe in želje, saj bomo v urejeni okolici v večini uživali mi in naši najdražji. Pri urejanju okolice hiše je dobro urediti predel za druženje. Lahko se odločimo za namestitev vrtnega pohištva ter s pergolo ali nadstrešnico ustvarimo senco. Seveda se ob tem prileže letna kuhinja ali žar, na katerem bomo v prijetnih spomladanskih in poletnih dneh pripravljali dobrote. Ker pa se poletna druženja rada zavlečejo pozno v noč, nikakor ne smemo pozabiti na osvetljavo. Okolico lahko osvetlimo z ambientalnimi lučkami, prostor namenjen druženju pa mora biti osvetljen nekoliko močneje.

 

Ob tem nikakor ne smemo pozabiti na zasaditev dreves, grmovnic ter cvetic v okolici hiše. Slednje bo dvorišče spremenilo v čaroben vrt, v katerem bomo lahko uživali. Vendar moramo pri sajenju rastlin paziti na to, da jih posadimo na predel, ki je za določeno rastlino primeren. Tako moramo vedeti, kakšna lega je dobra za rastline, ki jih izbiramo, poleg tega pa se velja podučiti tudi o sestavi zemlje, saj imajo različne rastline rade različno sestavo zemlje. V primeru, da določeno rastlino želimo posaditi na točno določen predel zemlje, pa ji zemlja tam ne ustreza, se lahko odločimo za nakup dodatkov s katerimi bomo spremenili sestavo zemlje in jo tako naredili primerno za želeno rastlino.